NICK BAKER ARCHITECTS

Haydon School, St Nicholas Building

Location: Northwood Hills, London

Year: 2006-2008
Client: The Governors, Haydon School
Project Status: Built
Budget: £4.5m



Haydon School was awarded funding in 2005 for the development of a new three storeys, 3000sqm, art and design building as an extension to its St Nicholas Building.

The multifunctional classroom uses of the new building, design and technology, science labs, food technology and art rooms, dictate large 100sqm clear span spaces in line with DfES planning guideline. Additionally the Mechanical and Electrical requirements for these functions are bulky and complex. Care has been taken during the design stages to incorporate the varied service positions thus mitigating the prospect of a light industrial character to a school building.

Extensive landscaping has been used to site the building into the existing sloping school site courtyards and breakout spaces for the pupils.



Quantity surveyor
Synergy LLP

Mechanical and electrical engineer
Capita

Structural Engineer
The Budgen Partnership

Landscape architect
JLC Landscaping